Start aan je droom met iPaaS Workato! (part 1/2)

Start aan je droom met iPaaS Workato!

In deze blog gaan we jullie meenemen in de wereld van de iPaaS (onze natuurlijke habitat) en zelfs specifieker de tool Workato.
Om iedereen aan boord te hebben zullen we dus eerst even kaderen wat een iPaaS juist is.
Vervolgens kijken we even waar Workato goed in is en enkele concepten binnen Workato.

 

Wat is een iPaaS?

Laat ons het even laagdrempelig maken om in te stappen. Om het even te kaderen nemen we een hele hoop verschillende Legoblokjes (deze representeren je applicaties en systemen binnen je onderneming). Met die blokjes wil je een kasteel bouwen met alle toeters en bellen (bedrijfsprocessen, automatiseren en integreren). Maar niet elk blokje is van hetzelfde merk dus passen ze niet (perfect) in elkaar…
Laat ons hier dan een iPaaS (Integration Platform as a Service) plaatsen. Dit kan je dan weer vergelijken met een magische legotafel die ervoor zorgt dat je alle verschillende blokjes toch kan connecteren (die dus de perfecte, voor de gebruiker onzichtbare, tussenstukjes aanlevert).
Deze legotafel (iPaaS) zorgt ervoor dat jij je kasteel kan maken (met slotgracht, ophaalbrug, gillende prinses…) en je geen zorgen hoeft te maken of de stenen (systemen en applicaties) wel op elkaar passen. Jij kan full focus gaan op het bouwen van jouw blueprint kasteel.
Dit geeft dan als resultaat dat je efficiëntere workflows hebt, mensen gelukkiger zijn omdat ze hun tijd kunnen steken in het bouwen en gebruiken van hun droomkasteel (i.p.v. de blokjes zelf te herwerken en zien dat ze passen).
Dus, in een notendop: iPaaS is je droom vriend wanneer het aankomt op het verbinden en automatiseren van al je applicaties en processen, zodat jij je kan richten op het creëren van iets geweldigs. Zo simpel is kan het zijn!

Wat is Workato?

En ja bovenstaande uitleg zou niet relevant zijn in deze blog als Workato geen iPaaS was.
Workato is één van de IpaaS die met kop en schouders uitsteekt op een aantal punten.

Connectoren: Workato heeft een zeer uitgebreid pakket aan standaard connectoren (om met verschillende applicaties te kunnen connecteren). Vind je de connector niet pre-build in de toolkit? Proficiat, je hebt een exotische tool keuze! En ook geen probleem voor Workato, je kan zelf ook connectoren bouwen. Zelfs met behulp van AI.
Ook interessant voor het financiële plaatje, binnen Workato kan je ook zoveel connectoren gebruiken als je wilt, zonder extra te moeten betalen.
Gebruiksvriendelijkheid: je hoeft geen universitaire kennis te hebben om deze knopjes te bedienen! Workato is een zeer overzichtelijke tool waar je intuïtief mee aan de slag kan.
Mogelijkheden: Workato heeft een hele toolkit in huis om echt elke integratie en automatisatie te kunnen faciliteren. API-platform tool (maken, beheren, monitoren van API’s), Workflow Apps (maak zelf een eenvoudige interface om processen aan te sturen), Data Storage/Lookup Tables, Data Tables (wil je ergens een stukje data kwijt… het kan in Workato), On prem connecties (geen probleem met de OPA van Workato, geen oude man maar een gatekeeper om data on prem naar Workato te brengen),Workbots, pre-build community recipes, recipeOps (monitoring en management van recipes), recipe life cycle management (deployment doorheen OTAP straat), ….

Terminologie in Workato

In Workato (zoals elke tool) hebben we een aantal specifieke termen die gebruikt worden:

Connections: Hier kan je connecties met de verschillende applicaties uit je bedrijf maken.
Triggers: Van hieruit vertrekt een Recipe (later meer over Recipes).
Event streams: Dit is een soort trigger, dit is een Pub Sub waar alle te verwerken requests opkomen.
Recipes: Dit zijn eigenlijk de integraties/flows/jobs/processen die je wil laten uitvoeren. De stapjes die je uitvoert/automatiseert zal je hierin uitwerken. “Het recept van het process”
Functions: Binnen een Recipes kan je functies oproepen. Dit zijn ook een soort van Recipes, maar vaak Recipes die herbruikbaar zijn in andere Recipes. Functies die je dus kan aanroepen.
Tasks: elke taak die uitgevoerd wordt, telt als een “Task”. Dit zijn acties, polling acties, functies oproepen.
Jobs: Eens een Recipes heeft gerunned genereert deze een job, waar je de verwerkte datastroom kan volgen. Hier kan je elke stap zien met de data die IN en UIT het component gaat.Ook kan je de job opnieuw runnen met dezelfde data (indien er iets fout liep bijvoorbeeld).

Voorlopig hebben we al voldoende zaken bijgeleerd voor nu lijkt me.
In de volgende blog rond IpaaS Workato kunnen we al deze termen en processen ook wat meer in detail bekijken.
Voor nu kan je meenemen dat een IpaaS eigenlijk mee bouwt aan jullie bedrijfdroom.
En dat je met Workato een high end IpaaS in huis haalt, die veel gebruiksvriendelijke mogelijkheden voorziet!

Kan je nu niet wachten om meer te zien? Wil je het live aan de slag zien?
Geen probleem, stuur ons een mailtje info@intomatic.eu of vul het contact formulier in en wij kijken graag samen met je mee!

Blijf op de hoogte

Blijf je graag op de hoogte? Of heb je vragen over iPaaS, een use case, wil je graag een demo of iets anders? Voor elke vraag of voor een extra woordje uitleg kan je bij ons terecht. Stuur ons een bericht.